Usahawan Ibu Tunggal ‘Ben Haikal Baby Cakoi Legend’

.

Perak: Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah perjalanan hidup dilalui Pn Mardhiah yang menggalas tanggungjawab sebagai ketua keluarga dan membesarkan 4 orang anak sendirian sejak kematian suaminya.
.
Wanita berusia 35 tahun ini menggalas beban keluarga dengan jualan cakoi di kawasan rumah menjadi sumber pendapatan utama untuk menyara keluarga dan meneruskan kelangsungan hidup bersama 4 anak yang masih bersekolah serta memerlukan perbelanjaan.
.
Pada masa sama, anak saudaranya turut mengambil alih niaga Yong Tau Foo di pasar malam di mana perniagaan ini telah diusahakan oleh arwah suaminya dahulu.
.
Yayasan Jariah –Aafiyat telah menyumbangkan Stall Lipat Cakoi dan modal niaga kepada Pn Mardhiah untuk membuka gerai ‘Ben Haikal Baby Cakoi Legend’. Semoga dengan adanya gerai baharu ini memberi semangat kepada Pn Mardhiah untuk terus maju dalam perniagaan dalam menjana pendapatan keluarga.
.
Kini, Yayasan Jariah-Aafiyat sedang membantu beliau untuk mengembangkan perniagaan beliau ke sebuah premis baharu untuk membantu beliau dan ushawan-usahawan lain mengembangkan usaha ke tahap yang lebih tinggi.